Een goed doordachte keukenopstelling, biedt praktisch & esthetisch vele voordelen waardoor je jarenlang plezier hebt van je nieuwe keuken. Vergeet niet dat de keuken in eerste instantie een ruimte is waarin veel gewerkt wordt. Het is handig om in de oriëntatiefase rekening te houden met een aantal ergonomische factoren.
Hieronder lijsten we de courante keukenopstellingen op. We hopen je hiermee te kunnen inspireren en op weg te helpen in je keuzeproces.
L-vormige keuken
De L-vorm is één van de meest populaire keukenopstellingen. Een belangrijke reden hiervoor is dat het erg makkelijk is om tussen de verschillende werkzones’in de keuken te bewegen en de loopafstand te beperken (de zogenaamde ergonomische driehoek). Vanuit design oogpunt past een L-keuken bovendien bij praktisch iedere stijl: landelijk, hedendaags of modern.
Keukenopstelling op één lijn
Ideaal voor mensen die over een lange, smalle ruimte beschikken, zoals in een diep rijhuis en kleinere appartementen. Bij een I-keukenopstelling liggen alle keukenelementen op één lijn.
Probeer de spoelbak in het midden van je keuken te positioneren, liefst onder het raam. Zo creëer je de ideale loopafstand. Op basis daarvan ga je praktisch denken wat je waar kan positioneren. Ben je bijv. rechtshandig, dan is het aangeraden om je vaatwasser rechts naast de spoelbak te plaatsen.
U-vormige keuken
Een opstelling die vaak gekozen wordt in vierkante en vooral voldoende brede ruimtes. Je beschikbare ruimte moet al snel meer dan 4 meter breed zijn om makkelijk te kunnen bewegen tussen de verschillende keukenzones.
De U-keuken hoeft ook niet steeds tegen 3 wanden geplaatst te worden, zoals we dit klassiek kennen. In meer open en moderne leefruimtes wordt van één van de benen van de U vaak een verhoogd zitgedeelte of bar gemaakt, zodat je tijdens het koken met elkaar kan bijpraten.
Parallelle keuken
De parallelle keuken is vooral gekend van de grootkeukens en restaurants maar begint ook bij particulieren steeds meer weerklank te vinden. De keukenopstelling wordt gevormd door 2 evenwijdige keukenlijnen. Deze opstelling wordt vaak gekozen wanneer bepaalde objecten (deur, raam) een L- of U-opstelling onmogelijk maken.
Naast de ruimtelijke voordelen heb je natuurlijk ook een keuken die zeer toegankelijk is. Je kan beide zijden zo optimaal mogelijk benutten tijdens het koken.
Tips:
1) Voorzie minimum 100 cm tussen beide keukenblokken om optimaal te kunnen functioneren tijdens het koken.
2) Zorg dat de spoelbak en de kookplaat in hetzelfde blok zitten, dit om praktische redenen en veiligheidsredenen.
Combinaties met een keukeneiland
Ook keukeneilanden zijn erg populair. Dit hangt natuurlijk samen met de evolutie van de keuken in de laatste decennia van aparte werkruimte naar open leefruimte.
Een keukeneiland is niet alleen een opvallend element in het keukengeheel, het biedt ook een mooie visuele afbakening van de keukenzone. Twijfel je of een keukeneiland ideaal is voor jouw keuken? Denk dan 2 keer na over de beschikbare ruimte. Een keukeneiland plaatsen in een te kleine ruimte bezorgt je niet alleen veel praktische (loop)problemen, het oogt ook druk. En dat is net het laatste wat je wil in zo’n belangrijke ruimte. Denk ook goed na over hoe je de verschillende functies van een eiland ideaal kan combineren:
-
- Zitfunctie / eetruimte
- Opslagfunctie
- Koken
- Spoelen
- Voorbereiden voeding
Om het één en ander concreet te maken, geven we jou 2 belangrijke maten mee die je best kan respecteren bij het positioneren van een keukeneiland:
1) Afstand keukeneiland – vast keukenblok: minimaal 90 cm indien het eiland geen zitfunctie heeft. Is er wel een zitfunctie voorzien, zorg dan voor minimaal 110 cm ruimte tussen het zitgedeelte en het volgende object / de muur.
2) Minimumbreedte keukeneiland: deze afmeting is sterk afhankelijk van de ruimte. Als je weet dat de normale keukenkastbreedte 60 of 40 cm is, kun je het praktische en esthetische afwegen om uit te maken wat de minimumbreedte is. Hou hier ook zeker rekening met de kookplaatbreedte en het spoeldeel (vaak circa 70 cm breed) en zorg dat er voldoende werkruimte overblijft. Een kookplaat of een spoelbak kan je beter ook niet op het uiteinde van een werkblad zetten, dit om o.a. spatten op de vloer te voorkomen en genoeg ruimte rondom te hebben om bv. potten of pannen neer te zetten.
Hoe richt je een kleine keuken optimaal in?
Beschik je over een keuken met beperkte afmetingen? En droom je alsnog van een keukeneiland of vrijstaande apparatuur? Maak dan een afspraak met één van de experts van ACK Keukens. Onze keukenbouwers denken graag met je mee.
Plannen voor een nieuwe keuken?
ACK Keukens heeft een handige checklist met concrete stappen opgesteld om jouw voorbereiding op een nieuwe keuken een stuk overzichtelijker en makkelijker te maken. Download hem snel!
Laat je inspireren
Benieuwd naar de realisaties en keukenopstellingen van ACK Keukens? Download dan het nieuwe lookbook. Daarin vind je creaties van de afgelopen jaren: keukens in alle maten, kleuren en vormen, maar ook kasten op maat en interieurideeën.
ACK Keukens is een Belgisch familiebedrijf gespecialiseerd in maatkeukens en maatwerk voor interieurs. We bouwen en renoveren keukens met de focus op esthetiek, functionaliteit en hedendaags comfort. Modern en strak, of net landelijk en klassiek –zoals jij het wilt.