ACK inspireert: vind de gepaste keukenopstelling voor jouw ruimte

Deel deze blogpost

Het is altijd een beetje zoeken naar de best mogelijke keukenopstelling. Smaak, functionaliteit en de beschikbare ruimte zijn 3 elementen waarmee je rekening dient te houden. Voor het vinden van een evenwicht tussen deze 3 parameters, helpen wij je graag op weg.

Een opstelling die goed doordacht is, biedt praktisch & esthetisch vele voordelen waardoor je jarenlang plezier gaat hebben van jouw nieuwe keuken.Vergeet niet dat de keuken in eerste instantie een ruimte is waarin veel gewerkt wordt….het is handig van in deze oriëntatiefase rekening te houden met een aantal ergonomische factoren, hierover kan je meer info vinden op onze pagina rond keuken-ergonomie.

Hieronder willen we jou inspireren door de courante keukenopstellingen op te lijsten, hopelijk kan dit jou al een stuk op weg helpen in het keuzeproces.

L-vormige keuken

 • De L-vorm is één van de meest populaire keukenopstellingen. Een belangrijke reden hiervoor is dat het erg makkelijk is om tussen de verschillende ‘werkzones’ in de keuken te bewegen en de loopafstand blijft beperkt (de zogenaamde ergonomische driehoek). Ook de ruimte in de hoeken wordt de dag van vandaag optimaal benut door bijvoorbeeld een Lemans-kast te gebruiken voor uw potten en pannen in op te bergen. Last but not least, vanuit design oogpunt past een L-keuken bij praktisch iedere stijl….of dit nu landelijk, hedendaags of modern is.

L-keuken

Keuken op één lijn

 • Ideaal voor mensen die over een lange, smalle ruimte beschikken & soms ook noodzaak – denk bv aan een diep rijhuis & kleinere appartementen. Bij een I-keukenopstelling liggen alle keukenelementen op één lijn.

Om je op weg te helpen voor de verder indeling volgend advies: probeer de spoelbak in het midden te positioneren, liefst onder het raam als dit er is . Op die manier heb je telkens een ideale loopafstand naar dit veelgebruikt keukenonderdeel. Op basis daarvan ga je praktisch denken wat je waar kan positioneren. Ben je bv rechtshandig, dan is het aangeraden om je vaatwasser rechts naast de spoelbak te plaatsen om het proces afspoelen en vaat vullen zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Keuken in rechte lijn

U-vormige keuken

 • Een opstelling die vaak gekozen wordt in vierkante & vooral voldoende brede ruimtes. Je beschikbare ruimte moet al snel meer als 4 meter breed zijn om makkelijk te kunnen bewegen tussen de verschillende keukenzones.

De U-keuken hoeft ook niet steeds de ‘keuken tegen 3 wanden’ te zijn zoals we dit klassiek kennen. In meer open & moderne leefruimtes  wordt van één van de ‘benen’ van de U vaak een verhoogd zitgedeelte / bar gemaakt zodat je tijdens het koken met de zoon of dochter kan bijpraten bijvoorbeeld.

Keuken in u opstelling

Parallelle keuken

 • De parallelle keuken is vooral gekend van de grootkeukens & restaurants maar begint ook bij de particulieren steeds meer weerklank te vinden. De keukenopstelling wordt gevormd door 2 evenwijdige keukenlijnen. Deze opstelling wordt vaak gekozen indien bepaalde objecten ( deur , raam ) een L of U-opstelling onmogelijk maken.

Naast de ruimtelijke voordelen heb je natuurlijk ook een keuken die zeer toegankelijk is, je kan beide zijden zo optimaal benutten tijdens het koken.

ACK tip: voorzie minimum 100 cm tussen beide keukenblokken om optimaal te kunnen functioneren tijdens het koken.

ACK tip 2 : zorg dat spoelbak en kookplaat in hetzelfde blok zitten, dit om praktische- en veiligheidsredenen.

Combinaties met een keukeneiland

 • Ook keukeneilanden zijn erg populair. Dit hangt natuurlijk samen met de evolutie van de keuken in de laatste decennia van aparte werkruimte naar open leefruimte, verbonden met de rest van het huis.
 • Een keukeneiland is niet alleen een opvallend element in het keukengeheel, het  biedt ook een mooie visuele afbakening van de keukenzone.Ons advies voor het al dan niet kiezen voor het keukeneiland: denk 2 keer na over de beschikbare ruimte. Een keukeneiland plaatsen in een te kleine ruimte bezorgt jou niet alleen veel praktische (loop-)problemen, het oogt ook druk….en dat is net het laatste wat je wil in zo’n belangrijke leefruimte.Denk ook goed na over hoe je de verschillende functies van een eiland ideaal kan combineren:
  • Zitfunctie / eetruimte
  • Opslagfunctie
  • Koken
  • Spoelen
  • Voorbereiden voeding

Om het één en ander concreet te maken geven we jou 2 belangrijke maten mee die je best kan respecteren bij het positioneren van een keukeneiland:

 • ACK tip: Afstand keukeneiland – vast keukenblok: min 90 cm indien het eiland geen zitfunctie heeft. Is er wel een zitfunctie voorzien, zorg dan voor minimum 110 cm ruimte tussen het zitgedeelte en het volgende object /de muur.
 • ACK tip 2: Minimumbreedte keukeneiland: deze afmeting is sterk afhankelijk van de ruimte maar als je weet dat de normale keukenkastbreedte 60 of 40 cm is & kun je het praktische & esthetische afwegen om uit te maken wat de minimumbreedte is. Hou hier ook zeker rekening met de kookplaatbreedte en het spoeldeel (vaak ca 70 cm breed) en zorg dat er voldoende werkruimte overblijft. Een kookplaat of een spoelbak kan je beter ook niet op het uiteinde van een werkblad zetten, dit om o.a. spatten op de vloer te voorkomen en genoeg ruimte rondom te hebben om bv. potten of pannen neer te zetten.

Moderne keuken met een keukeneiland

ACK Keukens is een Belgisch familiebedrijf gespecialiseerd in maatkeukens en maatwerk voor interieurs. We bouwen en renoveren keukens met de focus op esthetiek, functionaliteit en hedendaags comfort. Modern en strak, of net landelijk en klassiek –zoals jij het wilt.

© 2021 ACK keukens Privacybeleid  |  Sitemap