Hoeveel kost een nieuwe keuken?

Deel deze blogpost

Het is een vraag die regelmatig terugkomt: hoeveel kost een nieuwe keuken? Iedereen is er benieuwd naar maar helaas is er geen pasklaar antwoord op deze vraag. Verschillende factoren bepalen het prijskaartje. Wij verschaffen je graag meer inzicht zodat jij je keukenontwerp beter vorm kan geven, in functie van je budget.

Keukenontwerp en budget

Er zijn 4 belangrijke factoren die een invloed hebben op je keukenontwerp én je budget: de grootte van je keukenopstelling, het type kasten, ruimtespecifieke aanpassingen en de keuze van de materialen en de toestellen.

Naast deze factoren, zijn vooral jouw eigen specifieke noden van belang bij de aankoop van een nieuwe keuken. Die vormen namelijk het vertrekpunt bij een keukenontwerp. Ontdek meer over de verschillende factoren zodat je beter kan inschatten hoeveel jouw keuken zal kosten.

Grootte van de keukenopstelling

Niets zo handig als voldoende kastruimte! Het spreekt natuurlijk wel voor zich dat hier een prijskaartje aan vasthangt. Hoeveel kasten je voorziet in je ontwerp, heeft een impact op de prijs van de keuken: hoe meer kasten, hoe hoger de kost. Niet enkel de materiaalkost zal hoger liggen, ook de montageprijs zal stijgen. Wees dus kritisch bij het evalueren van je keukenopstelling en ga vooral voor wat praktisch is. Houd rekening met de keukendriehoek: de verbinding tussen de 3 voornaamste werkplekken in de keuken.

Type kasten

Ook het type kasten bepaalt hoeveel een keuken kost. In een standaardkeuken zijn er in principe 2 soorten kasten: legvlakken en lades. Lades zijn omwille van hun samenstelling, benodigde geleiders en hun montagetijd een stuk duurder dan legvlakken. Het grote voordeel van lades is het ergonomische aspect. Ze creëren meer comfort in de keuken. Het is vooral handig om lades te voorzien in de werk- en opbergzones van je keuken.

In andere keukenzones, is het soms interessanter om een kastindeling met legvlakken te voorzien. We geven je graag meer advies en begeleiden je met plezier in onze toonzaal. Zo komen we samen tot de meest geschikte kastindeling, in functie van jouw specifieke situatie.

Vraag ons advies

Ruimte-specifieke aanpassingen

Deze factor is bepalend voor je keukenbudget, vooral wanneer je gaat renoveren. Om de ruimte klaar te stomen voor de plaatsing van een nieuwe keuken, dienen er soms eerst nog wat aanpassingen plaats te vinden. Denk aan het aanpassen van waterleidingen of elektriciteit, een muurtje dat gesloopt moet worden, een raam dat dichtgemetst moet worden, eventuele vloeraanpassingen, het verplaatsen van stopcontacten …  Je doet er goed aan deze voorbereidende werken concreet in te schatten qua prijs zodat je weet welke invloed ze hebben op je finale keukenbudget.

Materiaal- en toestelkeuze

Materiaalkeuze

Zowel voor het werkblad, als voor de keukenkasten, bestaat er een groot gamma aan materialen. Ieder materiaal heeft zo zijn eigen specifieke eigenschappen en mogelijkheden. Uiteraard heeft elk materiaal ook een andere prijs en bepaalt jouw keuze ook hoeveel je keuken kost. Zo zal een keuken met kasten in behandeld fineerhout meer kosten dan een identieke variant in laminaat. Ook in werkbladen en muurbekleding is het aanbod groot: van laminaat tot keramiek of dekton.

Denk goed na over hoe jij te werk gaat in de keuken en wat jouw gezinssituatie is. Dit heeft een impact op de keuze van de materialen. Zo zal een gezin met kleine kinderen vaak andere keuze maken dan een gepensioneerd paar. Vergeet ook niet dat een bepaalde sfeer of stijl met verschillende materialen kan gerealiseerd worden.

Toestelkeuze

Vandaag de dag, beschikken de meeste inbouwtoestellen over een uitgebreide waaier aan functies. Bij de meeste merken (Siemens, Miele, AEG …) kan je keuzes maken in functie van je budget. Ook hier is het weer aangeraden om te kijken naar je eigen situatie en specifieke noden om het juiste toestel te kiezen. Je gezinssamenstelling, je kookgedrag en het gewenste comfort zijn belangrijke uitgangspunten. Zo kan touch-bediening voor sommigen een echte meerwaarde zijn, terwijl het voor anderen net storend is.

Professioneel advies

Wil je exact weten hoeveel de keuken van jouw dromen kost? Dan raden we je aan om een afspraak te maken. De experts van ACK begeleiden je graag in je aankoopproces. Kom gerust langs in onze showroom voor professioneel advies en om verschillende keukenopstellingen en materialen te bekijken.

Contacteer ons
Witte moderne keuken met zwarte accenten en marmerlook - ACK Keukens

ACK Keukens is een Belgisch familiebedrijf gespecialiseerd in maatkeukens en maatwerk voor interieurs. We bouwen en renoveren keukens met de focus op esthetiek, functionaliteit en hedendaags comfort. Modern en strak, of net landelijk en klassiek –zoals jij het wilt.

© 2021 ACK keukens Privacybeleid  |  Sitemap