Kleuren combineren in de keuken: hoe begin je eraan?

Donkere keuken met kleuraccent in de kast - ACK Keukens
Deel deze blogpost

Smaken verschillen. De kleurkeuze bepalen van een nieuwe keuken of interieur is voor veel mensen niet evident. Welke kleuren kies ik voor mijn keuken? Is een zwarte keuken iets voor mij? Hoe kan ik een persoonlijk accent geven aan mijn interieur? Hoe zorg ik voor een geslaagd concept en een samenhangend geheel in mijn interieur? Het zijn maar enkele vragen die regelmatig terugkomen als het over kleurkeuzes gaat.

In dit artikel vind je geen theoretische uitleg over kleuren en kleurcombinaties, maar wel enkele nuttige en bruikbare tips die je op weg helpen bij de kleurkeuze van jouw nieuwe keuken of interieur.

Maak een afspraak

Tip 1: bepaal het kleurenpalet van jouw keuken/interieur met een moodboard

Bekijk online/offline inspiratiemateriaal zoals foto’s uit magazines of Pinterest.  Zoek naar kleurcombinaties die je mooi vindt of kleuren die jou een aangenaam gevoel geven.  Op deze manier krijg je beeldmateriaal om een moodboard samen te stellen. Om een overzicht te krijgen, breng je deze materialen en afbeeldingen samen op één (virtueel) bord. Van daaruit kan je een kleurenpalet opmaken voor jouw interieur, zodat je een samenhangend kleurenverhaal brengt in jouw woning.

Maatwerk voor keukens in Waregem - ACK Keukens

Tip 2: bekijk vooraf grondig de ruimte(s) die je gaat inrichten

Ruim zwart keukeneiland met designer oranje accenten

Door de ruimte grondig te analyseren kan je makkelijker een juiste kleurkeuze maken.  Wij raden altijd aan om te kijken naar verschillende aspecten die je gevoel van de ruimte bepalen.  Is er veel natuurlijke lichtinval of heb je extra verlichting nodig? Is er een hoog of laag plafond aanwezig in de ruimte? Gaat het om een grote oppervlakte om in te richten?

Bij kleinere ruimtes bevelen we aan om in lichtere tinten te werken. Bij moderne nieuwbouwwoningen met grote, hoge glaspartijen kan bijvoorbeeld een zwarte keuken of een (mat)zwarte kastenwand ook zeer goed tot zijn recht komen.

Lees ook: Hoe vind je de gepaste keukenopstelling?

Tip 3: kies bij de inrichting van de (keuken)ruimte voor één dominante kleur

Vaak wordt bij het bepalen van kleuren voor interieur de 60-30-10-regel toegepast in de ontwerpfase: 60% wordt bijvoorbeeld in een neutrale, gebalanceerde kleur gegoten; 30% in een secundaire kleur die wat sterker mag zijn en dan de laatste 10% wordt ingevuld door een (fel) accentkleur. In de keuken kunnen de accenten aan bod komen door bijvoorbeeld een rood Espresso-toestel of barkrukjes aan het keukeneiland met een meer uitgesproken kleur. Er zijn uiteraard ook keukens die afwijken van deze 30-30-10-regel, zoals bijvoorbeeld een zwarte keuken met een contrasterend wit werkblad.

Check de keuken- en interieurtrends in 2021

Keukens in Brakel, op maat gemaakt en geplaatst door eigen team van keukenplaatsers - ACK Keukens

Tip 4: Experimenteer met kleuren op basis van (grote) stalen

landelijke keuken

Er kan nog zo een prachtig ontwerp gemaakt worden, kleuren verschillen steeds in het echt tegenover een computerscherm. Probeer steeds de kleuren naast elkaar te leggen door middel van grote stalen. Bij ACK hanteren we bij de kleur- en materiaalkeuze steeds ons stalenrek waarin alle kaststalen gepresenteerd worden. Zorg ook steeds dat je de stalen bekijkt met de juiste/aangepaste belichting om een goed beeld te krijgen van het eindresultaat.

Wil je meer informatie over het kiezen van de juiste kleuren voor je keuken of interieur?
Neem contact op of maak een vrijblijvende afspraak in onze showroom voor persoonlijk advies en een 3D-ontwerp van je keuken.

Maak een afspraak

ACK Keukens is een Belgisch familiebedrijf gespecialiseerd in maatkeukens en maatwerk voor interieurs. We bouwen en renoveren keukens met de focus op esthetiek, functionaliteit en hedendaags comfort. Modern en strak, of net landelijk en klassiek –zoals jij het wilt.

© 2021 ACK keukens Privacybeleid  |  Sitemap