Moderne, minimalistische afzuigkap in wit - ACK Keukens
Moderne, minimalistische afzuigkap in wit - ACK Keukens
Onderhoud van je keukentoestellen

Hoe een afzuigkap reinigen en onderhouden?

Afzuigkappen bestaan in verschillende soorten en capaciteiten. Welk type van afzuigkap je kiest voor jouw nieuwe keuken, is deels afhankelijk van het afzuigsysteem of ventilatiesysteem van je woning. Wat betreft het onderhoud van de afzuigkap, maken we voornamelijk een onderscheid tussen recirculatiedampkappen en afzuigkappen met of zonder motor. Bekijk hieronder de verschillende stappen om je afzuigkap te ontvetten en te onderhouden.

Lees meer tips voor je nieuwe keuken in onze keukenchecklist

Vetfilters reinigen

Ongeacht welk type afzuigkap je hebt, is het noodzakelijk om zeker elke maand de vetfilters van je afzuigkap te reinigen. De meeste afzuigkappen hebben een metalen filter die je eenvoudig kan reinigen en terugplaatsen. Sommige dampkappen werken met een filter in kunststofvezel. Deze filter kan niet schoongemaakt worden en dien je om de 2 tot 6 maanden te vervangen.

Om de metalen vetfilter uit je afzuigkap te halen, bekijk je de handleiding van het toestel. Dit is namelijk verschillend per merk of per model. Je kan de metalen vetfilter van je afzuigkap vervolgens op verschillende manieren schoonmaken, naargelang het materiaal van de vetfilter (aluminium of inox):

  1. In de vaatwasmachine – Bekijk eerst in de handleiding van je dampkap of de metalen filter in de vaatwasmachine mag. Met aluminium filters doe je dit namelijk beter niet. Als de filter geschikt is voor de vaatwasser, steek je de metalen vetfilter plat in de afwasmachine met de vette kant naar onderen. Plaats er geen servies of bestek bij. Selecteer een vaatwasprogramma met een normale temperatuur (ongeveer 40 °C).
  2. Manueel – Laat de filter weken in een sopje van een warm water en afwasmiddel of smeer de filter in met een goede ontvetter en laat enkele minuten inwerken; schrob vervolgens met een zachte borstel of spons, spoel na met zuiver water en droog de filter goed af.

Koolstoffilter schoonmaken of vervangen

Bij recirculatieafzuigkappen dien je naast de vetfilter ook rekening te houden met de koolstoffilter. Afzuigkappen met recirculatie hebben geen afvoer naar buiten. De kooklucht wordt opgezogen, ontdaan van geurtjes en vuil door de koolstoffilter, en terug de keuken ingeblazen. Na een tijdje raakt een koolstoffilter dus verzadigd. Sommige koolstoffilters kunnen worden gereinigd. Andere types moeten periodiek (een keer per jaar, afhankelijk van het aantal uren in werking) vervangen worden. Bekijk hiervoor zeker de handleiding.

Om de koolstoffilter te vervangen, is het raadzaam om eerst de stekker uit het stopcontact te halen. Bekijk vervolgens de instructies in de handleiding van je afzuigkap.

Motorblok ontvetten

Niet alleen de vetfilters, maar ook de binnenkant van je afzuigkap dien je regelmatig te reinigen voor een veilige werking. Te veel vet aan de binnenkant van je dampkap brengt namelijk risico’s zoals brandgevaar en een slechte werking met zich mee.

Voordat je de binnenkant van je dampkap vetvrij maakt, haal je eerst de stekker uit het stopcontact. Verwijder vervolgens de vetfilters als deze nog aanwezig waren (zie hierboven voor het schoonmaken of vervangen van de vetfilters). Je kan de binnenkant poetsen met een licht vochtige doek en een ontvettingsmiddel.

Om dik aangekoekt vet rond het motorblok te verwijderen, kan je het ontvettingsmiddel een aantal minuten laten inwerken. Zorg ervoor dat er zeker geen vet noch vocht in de motor komt.

De buitenkant schoonmaken

De buitenzijde van een afzuigkap bestaat meestal uit inox (rvs) en glas. Je kan deze oppervlakken reinigen met een vochtige doek en wat afwasmiddel, of een rvs-reiniger en glasreiniger respectievelijk. Gebruik nooit een schuurspons, harde borstel of andere schurende middelen.

Waarop moet je letten voor een correct gebruik?

Als de afzuiging niet optimaal is, kan dit het gevolg zijn van te weinig luchtverplaatsing in je keuken. Je kan dit oplossen door een deur of raam te openen. Afzuigkappen met koolstoffilter werken bovendien het best in combinatie met het ventilatiesysteem van je woning. Een slecht functionerende afzuiging kan ook veroorzaakt worden door een afvoerkanaal dat niet goed werkt (bij rechtstreekse luchtafvoer naar buiten). Raadpleeg de technische dienst van jouw dampkapmerk voor eventueel advies hieromtrent.

Voor een goede afzuiging van de kooklucht, zet je jouw afzuigkap aan 5 minuten vóór het inschakelen van de kookplaat, zodat de luchtcirculatie op gang kan komen. Met andere woorden, nog voor je potten en pannen beginnen te dampen.

Herstellingen en garantie

Ondervind je een probleem met het gebruik van de afzuigkap in je nieuwe keuken van ACK Keukens? Je kan hiervoor rechtstreeks contact opnemen met de klantendienst van het merk van je afzuigkap via het servicenummer in de bijgeleverde handleiding. Een technicus zal dan na afspraak bij jou langskomen voor bijstand en/of herstellingen. Voor interventies binnen de garantieperiode, toon je de eindfactuur van je keuken.

Neem gerust contact met ons op als je een specifieke vraag hebt over het onderhoud van je dampkap die door ons team in je keuken geplaatst werd. We helpen je graag verder.

Bronnen:

Pelgrim: ‘Waar let je op bij het kiezen van een dampkap?’ (1 oktober 2020)
Miele: ‘Wand- en eilanddampkappen’

ACK Keukens is een Belgisch familiebedrijf gespecialiseerd in maatkeukens en maatwerk voor interieurs. We bouwen en renoveren keukens met de focus op esthetiek, functionaliteit en hedendaags comfort. Modern en strak, of net landelijk en klassiek –zoals jij het wilt.

© 2021 ACK keukens Privacybeleid  |  Sitemap