Witte keuken met kookeiland in hout en zwart - ACK Keukens
Witte keuken met kookeiland in hout en zwart - ACK Keukens
Onderhoud van je keukentoestellen

Hoe een koelkast reinigen en onderhouden?

De koelkast is gewoonlijk een keukentoestel dat gevoelig is voor geurtjes. Je bewaart er namelijk voeding die kan bederven. Door je koelkast frequent te onderhouden, geef je bacteriën en schimmels geen kans. Hieronder leggen we onder andere uit hoe je je koelkast kan reinigen, wat de ideale basistemperatuur is en wat je kan doen als een lampje in de koelkast defect is.

Lees meer tips voor je nieuwe keuken in onze keukenchecklist

De binnenkant reinigen

Maak eerst je koelkast volledig leeg en schakel het toestel uit. Vervolgens haal je alle loszittende delen eruit (groente- en fruitlades, legplateaus, enz.). Deze afzonderlijke delen kan je schoonmaken met een vochtige doek en wat afwasmiddel. De binnenruimte van de koelkast poets je eveneens met een vochtige doek en afwasmiddel, ofwel met een zachte spons. Gebruik in geen geval schuursponzen of schuurmiddelen. Begin steeds bovenaan en werk naar beneden toe, en maak ook het gaatje van de condensafvoer schoon. Dit kan je bijvoorbeeld doen met een wattenstaafje.

Tip: glazen flessen die je bewaart in de vakken van de koelkastdeur kunnen soms hardnekkige kringen veroorzaken op de bodem. Om dit te voorkomen, kan je enkele velletjes keukenpapier in de koelkastdeur leggen. Druppels worden zo opgevangen en je beperkt hiermee het schoonmaakwerk. Probeer er ook op te letten om de deur van de koelkast niet te overbelasten met zware objecten.

De buitenkant reinigen

Als de buitenzijde van je koelkast geïntegreerd is in de kast, kan je de kastdeur reinigen met water en een beetje afwasmiddel of met een mild onderhoudsproduct. Goed om te weten: alle deuren en lades zijn 3D-regelbaar met een gewone kruisschroevendraaier. Is de buitenkant van je koelkastdeur rechtstreeks toegankelijk, zoals bij een Amerikaanse koelkast? Naargelang het merk of type, is het materiaal ofwel roestvrijstaal ofwel kunststof. In beide gevallen is het aangewezen om een vochtige doek met wat afwasmiddel of een mild schoonmaakproduct over het oppervlak te halen. Droog het meteen af met keukenrolpapier of een droge doek voor een streepvrij resultaat.

Hoe maak je een Amerikaanse koelkast schoon?

Als je in je nieuwe keuken opteert voor een Amerikaanse koelkast, heb je iets meer werk bij het periodiek onderhoud. Een Amerikaanse koelkast laat zich namelijk kenmerken door een zijdelingse combinatie van een koel- en vriesgedeelte, alsook door een water- en/of ijsdispenser. De reiniging van de binnen- en buitenkant verloopt zoals hierboven beschreven.

Om ook het vriesgedeelte schoon te maken, dien je deze ruimte eerst te ontdooien. Naargelang de dikte van de ijslaag kan dit wel een tijdje duren. Je kan het proces eventueel versnellen door een pot met kokend water in het vriesgedeelte te plaatsen (met een onderzetter om de bodem te beschermen). Na het schoonmaken, wacht je best even tot de vriezer weer op de juiste temperatuur is voordat je de voedingswaren teruglegt.

Om de water- en/of ijsdispenser van je Amerikaanse koelkast te onderhouden, wordt een onderscheid gemaakt tussen koelkasten die aangesloten zijn op de waterleiding of koelkasten die werken met een reservoir:

  1. Als je koelkast gekoppeld is aan de waterleiding, dien je het waterfilter regelmatig te vervangen. Wanneer het tijd is om dit filter te vervangen, gaat een lampje branden. Indien er geen dergelijke indicator aanwezig is, raadpleeg je de vervangingstijden in de handleiding van de koelkast. Bij het eerste gebruik en telkens wanneer je het waterfilter vervangt, is het aangeraden om de waterleiding te ontluchten. Dit kan je doen door een grote opvangbak onder de dispenser te plaatsen en om de vijf seconden de hendel in te drukken en los te laten tot je in totaal zo’n 15 liter water hebt afgetapt. Dit zorgt ervoor dat lucht verdwijnt uit het filter en de dispenser.
  2. Als je koelkast niet is aangesloten op de waterleiding maar met een waterreservoir werkt, is het aangewezen om dit reservoir af en toe schoon te maken. Gebruik hiervoor zuiver warm water. Ververs het water in het reservoir regelmatig.

Wat is de ideale temperatuur voor de koelkast?

Als basistemperatuur voor de koelkast raden we 5 °C aan. Bij deze temperatuur blijven je etenswaren het langste houdbaar. Een hogere temperatuur in de koelkast vergroot de kans op schimmels en bacteriën, waardoor je voedingswaren sneller bederven. Een lagere temperatuur verbruikt onnodige energie.

Lampjes vervangen

Is er een lampje defect in de koelkast? Bekijk hiervoor de handleiding van het toestel. Als het mogelijk is dat je zelf de lamp kan vervangen, zal dit steeds vermeld worden in de handleiding. Het is belangrijk om altijd veilig te werken. Schakel het toestel uit en haal de stekker uit het stopcontact of zet de spanning uit. Indien de handleiding niet aangeeft hoe je lampjes kan vervangen, zal je contact moeten opnemen met de klantendienst van het merk van je koelkast. Bepaalde soorten koelkastverlichting kunnen namelijk alleen door erkende techniekers vervangen worden.

Voor een goede afzuiging van de kooklucht, zet je jouw afzuigkap aan 5 minuten vóór het inschakelen van de kookplaat, zodat de luchtcirculatie op gang kan komen. Met andere woorden, nog voor je potten en pannen beginnen te dampen.

Herstellingen en garantie

Ook voor andere defecten of problemen met de koelkast, kan je rechtstreeks contact opnemen met de klantendienst van het merk van je koelkast via het servicenummer in de bijgeleverde handleiding. Er wordt dan een afspraak gemaakt voor herstellingen. Voor interventies binnen de garantieperiode, toon je de eindfactuur van de keuken.

Heb je een vraag over het onderhoud van je koelkast, die geplaatst werd door het team van ACK Keukens? Dan kan je ons gerust contacteren. Wij helpen je graag verder.

Bronnen:

OVAM: ‘Checklist voor het onderhoud van uw koelkast en diepvriezer’
Samsung: ‘Hoe kan ik mijn koelkast vanbinnen schoonmaken?’
Pelgrim: ‘Keuzehulp koelen en vriezen’

ACK Keukens is een Belgisch familiebedrijf gespecialiseerd in maatkeukens en maatwerk voor interieurs. We bouwen en renoveren keukens met de focus op esthetiek, functionaliteit en hedendaags comfort. Modern en strak, of net landelijk en klassiek –zoals jij het wilt.

© 2021 ACK keukens Privacybeleid  |  Sitemap