Detail Miele kookplaat met ingebouwde afzuiging - ACK Keukens
Detail Miele kookplaat met ingebouwde afzuiging - ACK Keukens
Onderhoud van je keukentoestellen

Hoe een kookplaat reinigen en onderhouden?

Kookplaten zijn de toestellen bij uitstek waarop er regelmatig etensresten, vet of olie achterblijft. Ze worden immers intensief gebruikt bij het bereiden van maaltijden en dat laat sporen na. Bij het onderhouden van kookplaten maken we een onderscheid tussen verschillende soorten kookplaten – elektrisch of op gas.

Lees meer tips voor je nieuwe keuken in onze keukenchecklist

Vitrokeramische kookplaat

Om een vitrokeramische kookplaat te reinigen na het koken, kan je een zachte spons, vaatdoek of microvezeldoek gebruiken met een beetje afwasmiddel. Dit werkt het beste als de plaat nog niet helemaal afgekoeld is. Opgelet: als de plaat nog te heet is, kan je je verbranden. Bij een vitrokeramische kookplaat is het vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen voedselresten inbranden. Overkokende vloeistoffen moet je zo snel mogelijk afvegen met een vochtige doek. Als deze in de kookplaat branden, is de kans groot dat je kookplaat beschadigd raakt.

Je kan je vitrokeramische kookplaat ook reinigen met een specifieke reiniger voor vitrokeramische kookplaten. De meeste toestelmerken bieden dergelijke reinigers rechtstreeks aan via hun webshop. Deze producten staan erom bekend een laagje te leggen op je plaat, wat bescherming biedt tegen spatten van olie, vet of bereidingen. Je kan deze reinigingsproducten ook maandelijks preventief gebruiken.

Inductiekookplaat

Bij een inductiekookplaat is er quasi geen gevaar voor inbranden. De temperaturen liggen immers veel lager dan bij vitrokeramische kookplaten, aangezien bij het koken op inductie niet de plaat maar de pan verhit wordt. Niettemin is het ook hier verstandig om overkokende vloeistoffen meteen weg te nemen met een vochtige doek. Zo voorkom je eventuele problemen nadien. Hoewel de plaat zelf niet echt warm wordt, is de kans op inbranden vooral het grootst rondom het oppervlak van de kookpot of pan. Het is daarom ook belangrijk dat je pannen en potten goed droog zijn aan de buitenkant en onderkant.

Zijn er toch hardnekkige vlekken ontstaan, zoals aangekoekte etensresten of overgelopen bereidingen? Dan kan je deze eerst proberen te verwijderen met een speciale schraper om dit soort vlekken te verwijderen. Deze schrapers zijn als accessoire te verkrijgen bij veel toestelmerken. Maak nooit gebruik van een mes of vork. Scherpe of schurende voorwerpen kunnen de kookplaat immers krassen of beschadigen. Reinig daarom een inductiekookplaat ook nooit met een schuursponsje. Net zoals bij een vitrokeramische kookplaat doe je dit het beste met een vaatdoek of microvezeldoek en een beetje afwasmiddel of een schoonmaakproduct speciaal voor inductiekookplaten.

Kookplaat op gas

Een kookplaat op gas is over het algemeen moeilijker te onderhouden dan een elektrische kookplaat. Je reinigt een gaskookplaat het beste na elke kookbeurt. Wacht eerst tot de plaat is afgekoeld en verwijder de pannendragers en branders. Verwijder aangekoekte etensresten altijd met een schraper en ga nooit te werk met een mes of ander scherp voorwerp. Veeg het vuil weg met een vochtige doek met wat afwasmiddel of een kookplaatreiniger. Reinig de bougies en het vlamveiligheidsapparaat met een vochtige doek. Zorg ervoor dat alles goed droog is alvorens je handgewassen branders en pannendragers terugplaatst.

Net zoals bij een vitrokeramische kookplaat en inductiekookplaat is het ook bij kookplaten op gas niet aangeraden om met schuursponzen of schuurmiddelen aan de slag te gaan. Verder is het belangrijk om te weten dat je de pannendragers en branders beter niet in de vaatwasmachine doet. Ze kunnen immers beschadigd raken of roesten. Was de pannendragers en branders dus bij voorkeur manueel, met water en een beetje afwasmiddel.

Herstellingen en garantie

Indien er een interventie nodig is voor je kookplaat, kan je rechtstreeks contact opnemen met de klantendienst van het merk van je kookplaat via het servicenummer in de bijgeleverde handleiding. Je zal dan een afspraak kunnen maken voor herstellingen. Voor interventies binnen de waarborgperiode, toon je de eindfactuur van de keuken.

Heb je een vraag over het onderhoud van je kookplaat, die geplaatst werd door het team van ACK Keukens? Dan kan je gerust contact met ons opnemen. We geven je graag bijkomende uitleg.

Bronnen:

HG: ‘Keramische kookplaat schoonmaken? 3 tips voor het reinigen van een keramische kookplaat’
AEG: ‘Hoe AEG-gas op glas en elektronische gaskookplaat reinigen’ (13 november 2020)
Pelgrim: ‘Kookplaten’

ACK Keukens is een Belgisch familiebedrijf gespecialiseerd in maatkeukens en maatwerk voor interieurs. We bouwen en renoveren keukens met de focus op esthetiek, functionaliteit en hedendaags comfort. Modern en strak, of net landelijk en klassiek –zoals jij het wilt.

© 2021 ACK keukens Privacybeleid  |  Sitemap