Detailfoto ingebouwde oven - ACK Keukens
Detailfoto ingebouwde oven - ACK Keukens
Onderhoud van je keukentoestellen

Hoe onderhoud je de oven?

De oven is een keukentoestel dat al net zo’n cruciale rol speelt als de kookplaat tijdens het bereiden van gerechten. Ook hier is het een kwestie van aangekoekte etensresten en vet op een efficiënte en onschadelijke manier te verwijderen. Naargelang het type van oven, zijn er bovendien verschillende manieren waarop je de binnenkant van je oven kan reinigen en onderhouden. We overlopen ze hieronder allemaal.

Lees meer tips voor je nieuwe keuken in onze keukenchecklist

De roosters

De roosters van je oven zijn het eenvoudigst te reinigen. In sommige gevallen kan je deze gewoon in je vaatwasmachine steken. Zo niet, dienen deze manueel gereinigd te worden. Een nog handigere oplossing is om gebruik te maken van zogenaamde bakmatten of grilmatten die je op de roosters of onderaan in je oven plaatst. Zo heb je minder snel te maken met aangekoekte of ingebrande etensresten.

De binnenkant

Hoe je de binnenkant van je oven reinigt, is afhankelijk van het type oven dat in jouw keuken geïntegreerd is. Bepaalde soorten van ovens zijn volledig of gedeeltelijk zelfreinigend. Bekijk hieronder de verschillende reinigingstypes.

Reinigingstypes

  1. Manueel reinigen – Haal eerst losliggende kruimels uit je oven. Aangekoekte etensresten kan je verwijderen met een krasvrije spatel, zoals je ook gebruikt bij kookplaten. Maak daarna een sopje van afwasmiddel en warm water en reinig de binnenkant van de oven met een zachte spons, vaatdoek of microvezeldoek. Gebruik in geen geval een schuurspons.
  2. Reiniging door hydrolyse – Afhankelijk van het type oven, gebeurt deze reiniging door middel van stoom. Een combinatie van verdamping en condensatie zorgt ervoor dat vuil en vet gemakkelijk loskomt. Giet 40 cl water met enkele druppels afwasmiddel op de bodem van je oven en start het hydrolyseprogramma op. Nadien haal je het losgekomen vuil weg met een vochtige doek of zachte spons.
  3. Reiniging door pyrolyse – Pyrolyse is een zelfreinigend schoonmaaksysteem waarbij vuil en vet in de oven op een hoge temperatuur wordt verbrand. Door de hitte veranderen etensresten in een laagje as. Na de pyrolyse hoef je alleen nog de as weg te vegen. Een reiniging door pyrolyse neemt een uur tot twee uur in beslag. Afhankelijk van hoe vaak je je oven gebruikt, kan je een pyrolysereiniging een tot twee keer per half jaar uitvoeren.
  4. Reiniging door katalyse – Een katalyse-oven beschikt over een of meerdere binnenwanden die bakvetten absorberen en etensresten opvangen. Bij een temperatuur van meer dan 200 °C worden deze vetten en etensresten verbrand.

Wat is het verschil tussen pyrolyse en katalyse?

Pyrolyse en katalyse zijn twee soorten procedés die vaak verward worden met elkaar. Beide technieken maken immers gebruik van hitte om vet en etensresten te verbranden. Het verschil tussen katalyse en pyrolyse zit echter in de volledigheid van de reiniging. Bij katalyse-ovens is vaak alleen de achterwand katalytisch. Dit betekent dat je de zijwanden nog handmatig moet schoonmaken. Ovens met pyrolyse reinigen de volledige oven, zelfs hoekjes waar je zelf niet bij kan. Nadien haal je de as weg met een vochtige doek.

Een nadeel van katalyse-ovens is dat de katalytische wanden van tijd tot tijd vervangen moeten worden. Dit komt omdat de wanden verzadigd raken en is afhankelijk van hoe vaak je de oven gebruikt, de gebruikte temperaturen en de frequentie waarmee je je oven reinigt door middel van katalyse. Pyrolyse-ovens zijn duurder dan katalyse-ovens, maar zijn het gemakkelijkst te onderhouden.

Waarop moet je letten bij pyrolyse-ovens?

Steeds meer mensen kiezen bij een nieuwe keuken voor het comfort en de onderhoudsvriendelijkheid van een pyrolyse-oven. We geven je daarom graag nog bijkomend advies mee voor een correct en veilig onderhoud van je pyrolyse-oven:

  1. Voordat je het pyrolyseproces start, dien je alle roosters, bakplaten en zijdelingse rails uit de oven te halen.
  2. Tijdens het pyrolyseproces warmt de oven op tot wel 500 °C. Nadat het proces is afgelopen, is het belangrijk om de oven in hete toestand gesloten te laten tot hij voldoende afgekoeld is. Indien je de oven te vroeg opent, kunnen de kastdeuren ernaast beschadigd raken door de hoge temperaturen.

Het ovenraam

De binnenkant van het ovenraam kan snel vettig worden, naargelang de mate waarin je je oven gebruikt. Je kan dit raampje vlot schoonmaken met een glasreiniger. Maak ook het rubberen randje rond de deur of klep schoon. Dit randje wordt soms vergeten, maar er blijven vaak heel wat etensresten zitten.

Lampjes vervangen

Werkt het lampje in de oven niet meer? Dan kan je dat eenvoudig zelf vervangen. Schakel het apparaat uit en haal de stekker uit het stopcontact of zet de spanning uit. Open de ovendeur en draai het afdekkapje van het lampje open om het te verwijderen. Zo kan je het lampje uit de fitting halen en er een nieuw lampje in plaatsen. Draai het afdekkapje weer op de lamp en plaats vervolgens de stekker opnieuw in het stopcontact of schakel de spanning weer in.

Herstellingen en garantie

Als er zich een probleem voordoet met je oven die geïnstalleerd werd door het team van ACK Keukens, kan je rechtstreeks contact opnemen met de klantendienst van het merk van je oven via het servicenummer in de bijgeleverde handleiding. Op afspraak zal er dan een installateur/reparateur bij je langskomen voor de nodige herstellingen. Voor interventies binnen de garantieperiode, toon je de eindfactuur van de keuken. Heb je een specifieke vraag over het onderhoud van je oven, geplaatst in je nieuwe keuken van ACK Keukens? Dan kan je gerust contact met ons opnemen. We geven je graag bijkomend advies.

Bronnen:

Miele: ‘Ovens: onderhoud en reiniging’
AEG: ‘Oven schoonmaken: tips en zelfreinigende ovens’

ACK Keukens is een Belgisch familiebedrijf gespecialiseerd in maatkeukens en maatwerk voor interieurs. We bouwen en renoveren keukens met de focus op esthetiek, functionaliteit en hedendaags comfort. Modern en strak, of net landelijk en klassiek –zoals jij het wilt.

© 2021 ACK keukens Privacybeleid  |  Sitemap