Witte, moderne keuken - ACK Keukens
Witte, moderne keuken - ACK Keukens
Onderhoud van je keukentoestellen

Onderhoud van je vaatwasmachine: reinigen, ontvetten en ontkalken

De vaatwasmachine – een modern huishouden kan niet meer zonder. Om steeds proper serviesgoed te hebben, is een geregelde onderhoudsbeurt van je vaatwasser onmisbaar. Net zoals bij het onderhoud van je koelkast, gaat het bij je vaatwasmachine om het voorkomen van geurtjes en bacteriën. Hoe gaat het onderhoud van je vaatwasser nu concreet in z’n werk en hoe vaak moet je dit doen? Hieronder hebben we het over het periodiek onderhoud en hoe je je vaatwasmachine kan ontkalken en ontvetten.

Lees meer tips voor je nieuwe keuken in onze keukenchecklist

Filters reinigen

Naargelang de mate waarin je je vaatwasmachine gebruikt, dien je de filters tweewekelijks te reinigen. Deze filters bevinden zich onderaan in de vaatwasser en zorgen voor de afvoer van het vuile water. Hierdoor kunnen dikwijls etensresten blijven hangen en kan je vaatwasser na verloop van tijd zelfs verstopt raken. Voor het onderhoud van de filters neem je ze uit het apparaat en verwijder je eerst eventuele etensresten. Daarna spoel je ze af onder stromend water en kan je een zachte borstel gebruiken om ze te reinigen. Maak ondertussen ook het compartiment schoon waarin de filter zit.

De rubbers schoonmaken

Net zoals bij de oven worden de deurrubbers vaak vergeten. Toch is het belangrijk om deze afdichtingen frequent te reinigen, want is het de plek bij uitstek waar vuil en etensresten zich kunnen ophopen. Tip: doe dit samen met het schoonmaken van de filters, wekelijks of tweewekelijks. Je kan dit gemakkelijk doen met een vochtige doek en wat afwasmiddel.

Om de koolstoffilter te vervangen, is het raadzaam om eerst de stekker uit het stopcontact te halen. Bekijk vervolgens de instructies in de handleiding van je afzuigkap.

De sproeiarmen ontstoppen en poetsen

De filters en rubberen deurafsluiting van je vaatwasmachine hebben regelmatig een onderhoudsbeurt nodig. De sproeiarmen hoef je niet wekelijks te reinigen, maar eerder maandelijks of tweemaandelijks. Als je vaat niet volledig proper is na een wasbeurt, is dit vaak te wijten aan verstopte of onzuivere sproeiarmen. Je kan daarom de gaatjes van de sproeiarmen doorprikken met een tandenstoker of satéstokje en ze even afspoelen onder stromend water alvorens ze terug te plaatsen.

Onderhoud van moeilijk bereikbare delen

De leidingen van je vaatwasser kan je er niet zomaar uitnemen om schoon te maken. Het onderhoud van moeilijk bereikbare delen van je vaatwasmachine klinkt misschien als een echte uitdaging, maar is veel eenvoudiger dan je denkt. Je kan hiervoor gebruik maken van een reinigingsmiddel speciaal voor vaatwassers. Je gebruikt dergelijke middelen in een lege vaatwasser en selecteert een programma met een minimale temperatuur van 60 °C.

Vaatwasser ontvetten

Als je je vaatwasmachine vaak korte of koude programma’s laat draaien, kan vervetting ontstaan. Concreet betekent dit dat er vet achterblijft aan de binnenzijde van de vaatwasser, in de leidingen en in de filters. Je serviesgoed wordt dan minder proper gereinigd en kan zelfs een vettig laagje vertonen. Om je vaatwasser te ontvetten, kan je een speciaal ontvettingsmiddel gebruiken. Om het vervetten van je vaatwasser te voorkomen, kan je regelmatig een programma op hoge temperatuur draaien. Ook is het aan te raden om vette vaat eerst even te spoelen alvorens het in de afwasmachine te plaatsen. Dit zorgt er eveneens voor dat de filters minder snel verstoppen.

Voor een goede afzuiging van de kooklucht, zet je jouw afzuigkap aan 5 minuten vóór het inschakelen van de kookplaat, zodat de luchtcirculatie op gang kan komen. Met andere woorden, nog voor je potten en pannen beginnen te dampen.

Vaatwasser ontkalken

Voor een duurzaam gebruik dien je je vaatwasmachine ook af en toe te ontkalken, ongeveer één keer per jaar of frequenter naargelang de waterhardheid van het gebied waar je woont. Kalk kan de leidingen verstoppen en een laagje vormen op het verwarmingselement van het apparaat. Het opwarmen van het water kost dan meer energie en het kan ook gebeuren dat het water niet meer vlot doorstroomt. Je kan je vaatwasser ontkalken met een professioneel ontkalkingsmiddel. Sommige mensen gebruiken hiervoor ook azijn of soda. Echter is dit niet aan te raden omdat dergelijke middelen het binnenwerk van het apparaat kunnen beschadigen bij een verkeerde dosering. De veilige optie blijft dus een ontkalkingsmiddel. Veelal biedt het toestelmerk zelf een ontkalkingsmiddel aan.

Voor een goede afzuiging van de kooklucht, zet je jouw afzuigkap aan 5 minuten vóór het inschakelen van de kookplaat, zodat de luchtcirculatie op gang kan komen. Met andere woorden, nog voor je potten en pannen beginnen te dampen.

Gebruik van zout en spoelmiddel

Vaak wordt gezegd dat zout en spoelmiddel overbodig zijn wanneer je all-in-one vaatwastabletten gebruikt. Zout en spoelmiddel zitten namelijk al in deze tabletten verwerkt. Echter, in onze streek (regio Oost-Vlaanderen) is het kalkgehalte in het water met 35 tot 43 Franse graden behoorlijk hoog. Daarom raden we aan om zowel zout als spoelmiddel apart toe te voegen. Denk er ook zeker aan om de hardheid van het water in te stellen op je vaatwasmachine.

Voor een goede afzuiging van de kooklucht, zet je jouw afzuigkap aan 5 minuten vóór het inschakelen van de kookplaat, zodat de luchtcirculatie op gang kan komen. Met andere woorden, nog voor je potten en pannen beginnen te dampen.

Waarop letten bij de aansluiting van de vaatwasserkraan?

Na verloop van tijd kan de vaatwasserkraan vast komen te zitten en hierdoor problemen veroorzaken bij de werking van je vaatwasmachine. Om dit te voorkomen, dien je de kraan elke drie maanden eens helemaal dicht en weer open te draaien.

Herstellingen en garantie

Als er zich een probleem voordoet met je vaatwasmachine in je nieuwe keuken van ACK Keukens, kan je rechtstreeks contact opnemen met de klantendienst van het merk van je vaatwasmachine via het servicenummer in de bijgeleverde handleiding. Je zal dan een afspraak kunnen maken met een technicus voor bijstand en/of herstellingen. Voor interventies binnen de garantieperiode, toon je de eindfactuur van de keuken. Als je een specifieke vraag hebt over het onderhoud van je vaatwasmachine die geplaatst werd door ons team, kan je gerust contact met ons opnemen. We staan je graag te woord.

Bronnen:

Pelgrim: ‘Keuzehulp vaatwassers’
Siemens: ‘Onderhoud van uw vaatwasser voor steeds optimaal resultaat’

ACK Keukens is een Belgisch familiebedrijf gespecialiseerd in maatkeukens en maatwerk voor interieurs. We bouwen en renoveren keukens met de focus op esthetiek, functionaliteit en hedendaags comfort. Modern en strak, of net landelijk en klassiek –zoals jij het wilt.

© 2021 ACK keukens Privacybeleid  |  Sitemap